06.09.2021 Tarihli Duyuru ve Haberler

MADENCİ RUHUYLA SAHAYA ÇIKACAKLAR

 

TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Zonguldak Kömürspor, 2021-2022 sezonunun ilk maçında Akhisarspor ile karşılaştı. Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nda oynanan maç için farklı bir konsept gerçekleştirildi. Yerin metrelerce altından çıkan kömürden ismini alan Zonguldak Kömürspor ve misafir takım için futbolcuların sahaya çıktığı tünel, maden ocağı şeklinde dizayn edildi.

Tribünlerin yer aldığı soyunma odası ve koridorlar da 1930 yılından bu yana stat fotoğrafları, Zonguldak Kömürspor ile misafir takımların yer aldığı fotoğraflarla süslendi. Duvarlar da maden ocağını yansıtan fotoğraflarla kaplandı.

İki yılın ardından Zonguldak Kömürspor’un yeniden Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nda maça çıktığını anlatan Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bir buçuk, iki yıl bir zamanın ardından Zongudak Kömürspor, Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nda müsabakalarına başlayacak. Uzun zamandan sonra sahadaki bakımlarımız iyileştirme çalışmalarımız tamamlandı. İnşallah yeni sezonla birlikte Zonguldak Kömürsporumuzu güzel günler bekliyor. Bugünün aynı zamanda farklı bir önemi de var bizim için. Yıllardır TTK hem Zonguldak’ın hem de Zonguldak Kömürspor’un yükünü çekiyor. Burada madencilerimizin desteği çok önemli. Bunu biraz olsun sahaya yansıtabilmek için farklı bir formatta takımımızın ve misafir takımımızın sahaya çıkması düşüncesiyle birlikte maden ocağı şeklinde bir çıkış tüneli planlayarak burada bu çalışmayı gerçekleştirdik. Aynı zamanda koridorlarımızda maden ocağı görselleriyle birlikte yapıldı. Futbolcularımız burada bu anlamı, manayı hissederek bu duyguyla sahaya çıkacaklar. Bu bizim için önemliydi. TTK’nın verdiği desteklerle birlikte. Aynı zamanda gelen misafirlerimiz de bunları hissedecek. Böyle anlamlı günde böyle bir çalışma olsun istedik. İnşallah beğenilir ve o manayı yaşayarak, hissederek futbolcularımız sahaya çıkar.”

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

http://www.kdzereglihaber.com/haber/Madenci-ruhuyla-sahaya-cikacaklar/23067#h23067

 

GRUP İHALE İLANLARI

 

198, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ve 219. Grup İhale İlanları

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://www.mapeg.gov.tr/Ihaleler.aspx

 

İLK MÜRACAAT YOLUYLA HAK SAĞLANAN ARAMA RUHSAT SAHALARIYLA KESİŞMESİ DURUMUNDA YAPILACAK İŞLEMLER HAKKINDA

 

Madencilik faaliyetleri için gereken izinlerin başvuru süreçlerinde kurumlar tarafından talep edilen mükerrer belgelerin tek noktadan gönderilmesi ve gerekli izinlerin daha kısa sürede alınmasının sağlanması adına; ilk müracaat yoluyla hak kazanılan arama ruhsat sahaları ile çakışan ve 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 7. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen özel izin alan sahaları (ÇED, GSM, mülkiyet izinleri hariç) için alınması zorunlu izinler ile ilgili süreçler Genel Müdürlüğümüz tarafından da yürütülecektir…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://www.mapeg.gov.tr/Duyurular/duyuru030921.aspx

 

MINExpo ULUSLARARASI 2021

 

Bugün ihtiyacınız olanı bulun ve madencilikte sırada ne olduğunu keşfedin. Operasyonlarınızı yeni bir düzeye taşımak ve uzun vadeli büyümenizi hızlandırmak için en yeni ekipmanları, yenilikleri, hizmetleri ve teknolojileri bir araya getiriyoruz. Dünyanın en büyük madencilik etkinliği olan MINExpo INTERNATIONAL ®  , tüm endüstriyi kapsar – keşif, maden geliştirme, açık ocak, yeraltı madenciliği, işleme, güvenlik, çevresel iyileştirme ve daha fazlası…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://www.globalminingreview.com/events/minexpo-international-2021/

 

ÇİN KÖMÜR VE MADENCİLİK FUARI 2021

 

China Coal & Mining Expo (CCME), sekiz salonda 90 000 m 2’den fazla sergi alanına sahip etkinlikte sergilenmek üzere kayıtlı 500’den fazla şirkete sahiptir, 500’den fazla şirket etkinlikte yer almak için kayıt yaptırmıştır.

Çin Ulusal Kömür Birliği de eş zamanlı bir forum düzenlemeyi planlıyor. İlk tema, ‘Akıllı Kömür Madeni’ (madencilik/tünel açma/ulaşım ve akıllı maden dahil) başlıklı ‘Kömür Madenciliği Makine Ekipmanlarının Akıllı Gelişimi’ olacaktır.

 

Çin’in 1 Numaralı Etkinliği

 

80’lerde kurulan CCME, Ulusun önde gelen ticaret etkinliği haline geldi ve sektörü için dünya çapında bir yer edindi, en son teknolojiyi göstermek için iki yılda bir düzenlenen CCME, Çin’in kömür ve madencilik için en önemli küresel penceresi olarak kabul edildi. Çin’in bir teknoloji devi olarak yükselişine tanık oldu ve kırk yıl boyunca Çin’in kömür ve madencilik endüstrilerinin dönüşümünü kolaylaştırdı.

 

Zamanı yakından takip etmek

 

20’den fazla üretici ülke ve bölge, araştırma enstitüleri ve kömür üretim işletmeleri sergiye katılıyor, yeni modellerini ve teknolojilerini tanıtıyor, hem yeraltından açık hava madenciliğine kadar ekipman sergiliyor. Aynı zamanda, kömür ve madencilik makine üreticilerinin fırsatlar araması, yeni pazarlar keşfetmesi, markalar oluşturması, yeni trendleri belirlemesi ve akran diyaloğunu geliştirmesi için Ulusun tercih ettiği yerdir.

 

Katılınması gereken etkinlik

 

CCME, ülke çapında ve dünya çapında büyük bir tanıtım yaparak katılımcıları ön plana çıkardı. Medya, sergi, bir dizi teknik seminer ve Kömür Madenciliği Makine Ekipmanlarının Gelişim Durumu ve Beklenti Forumu’nu içeren endüstri ve ürün güncellemeleri için CCME’yi yakından takip ediyor. CCME, inovasyonun taleple buluştuğu, kaçırılmaması gereken bir etkinlik olan endüstrinin geleceğinin penceresi olarak kabul edilmektedir.

Önemsiyoruz

CCME, desteğinize ve bazıları on yıllar boyunca inşa edilmiş olan ilişkiye değer verir. CCME, güveninizi kazanmak için hizmetimizi geliştirmeye devam edecektir. CCME, etkinlik tanıtımı, içerik oluşturma, etkileşim, pazarlama ve yerinde destek gibi her ayrıntıda daha iyi bir katılımcı deneyimi vaat ediyor.

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://www.globalminingreview.com/events/china-coal-mining-expo-2021/

 

TÜRKİYE’DE ORMANCILIK

 

YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR. BURASINI ÖYLE AĞAÇLANDIRINIZ Kİ, GÖRMEYENLER BİLE YEŞİLLİKLER ARASINDA OLDUĞUNU ANLASIN.

M. KEMAL ATATÜRK1930

Bir ekosistem olarak orman, belirli bir kapalılıkta ağaçlar, diğer bitki ve hayvan topluluğu ile topraktaki gözle görünmeyen diğer organizmaların cansız çevreyle belli bir denge içinde karşılıklı olarak birbirleriyle etkileşimde bulunduğu canlı bir sistem ve topluluğudur.

Türkiye ormanlarının tamamına yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında olup büyük çoğunluğu Orman Genel Müdürlüğü tarafından idare edilmektedir. Özel mülkiyete ait orman alanı tüm ormanlık alanın binde ikisinden daha azdır (yaklaşık 30 bin hektar).

Orman Genel Müdürlüğü 2020 yılı verilerine göre orman alanlarımız ülke alanımızın %29,4’ünü kaplamakta olup, koru orman alanı 21.656.366 ha. (%94) ve baltalık orman alanı 1.276.634 ha. (%6) olmak üzere toplam 22.933.000 ha. Ormanlık alanına sahiptir.

Geçmişten günümüze bakıldığında ülke genelinde bugünkü ormanların, alan ve serveti ile yıllık cari artımlarında sürekli bir artış gözlemlenmektedir. Ülke genelinde 1963-1972 yılları arası dönemde %26,1’i, 1973-1999 yılları arası dönemde %26,7’si, 2000-2004 yılları arası dönemde %27,2’si, 2005-2012 yılları arası dönemde %27,7 ‘si, 2013-2015 yılları arasında 28,6’sı ve 2016-2020 yılları arasında %29,4’ü ormanlık alana sahiptir.

FRA (Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi) raporu Birleşmiş Milletlere bağlı FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) öncülüğünde dünyadaki bütün ülkelerden elde edilen ormancılık alanındaki verilerden derlenen ve her 5 yılda bir yayınlanan rapordur.

Bu rapora göre ormanlık alanımız 2015 yılında 11.715.000 ha. Olarak kabul edilirken 2020 yılında 22.220.360 ha. Olarak kabul edilmiştir. Bu bilgiler ışığında; ülkemiz FRA 2020 raporuna göre ormanlık alan bakımında 2015 yılında dünyada 46’ncı Sırada yer alırken 2020 yılında 27’nci sırada yer almıştır. Ayrıca FRA 2020 raporunda; 2010-2020 yılları arasında ormanlık alanda yıllık net kazanç bakımından ülkemiz yıllık ortalama 114.000 ha. Ormanlık alan artımı ile dünyada 6’ncı Sırada yer almaktadır. Yapılan yoğun ağaçlandırma seferberliği sonucunda ülkemiz FRA 2020 raporuna göre 2015-2020 yılları arasında bir yeri sıfırdan yerine orman dışı alanlarda yapılan ağaçlandırma sıralamasında dünyada 4’üncü sırada yer almıştır…

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://madencilikturkiye.com/turkiyede-ormancilik/

 

MADEN MÜHENDİSLERİ MESLEKİ GELİŞİM DERNEĞİ (MMMGD) KURULDU

 

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD), merkezi Ankara olmak üzere 3 Eylül 2021 tarihinde kuruldu.

Dernek, Türkiye’de maden mühendislerinin uzmanlık alanlarında yetkinlik kazanmaları, çalışma alanları ve madencilik ile ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için faaliyet göstermek, maden mühendislerini bir araya getirmek, üyeleri arasında teknik ve sosyal alanlarda dayanışma sağlamak ve ülke madenciliğinin gelişmesi, mevzuat düzenlemelerinde katkı koymak, maden mühendislerinin özlük haklarında düzenleme için çaba göstermeyi amaçlıyor.

Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığını Halim Demirkan’ın üstlendiği dernekte, Başkan Yardımcısı Barış Kurular, Genel Sekreter Öznur Akça, Sayman Adnan Burak Eser olurken Fatih Gülkaya, Volkan Okyay ve Serdar Cem Boztaş kurucu üyeler arasında yer aldı…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://madencilikturkiye.com/maden-muhendisleri-mesleki-gelisim-dernegi-mmmgd-kuruldu/

 

METSO OUTOTEC’DEN FİLTRASYON

 

Basınçlı, Parlatmalı ve Vakumlu Filtrasyon

Filtreler, katıları sıvılardan ayırmak için madencilik ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Filtreler, suyun geri kazanılmasını ve yeniden kullanılmasını sağlar, daha etkin bir proses akışına imkân verir ve malzemelerin kolay bir biçimde depolanıp nakliye edilmesine yardımcı olur.

Metso Outotec, yüzlerce uygulama için uygun 15 farklı çeşit filtre seçeneği ile piyasadaki en kapsamlı filtreleme envanterine sahiptir.

  • Verimlilik – Kısa teknik süreler, yüksek basınçlar ve daha fazla filtrasyon alanları
  • Genel Ekipman Verimliliği – Kalite, Kullanılabilirlik ve Güvenilirlik, Proses ve Teknik Performans
  • Çevre – Tüm madencilik uygulamalarında yüksek miktarlarda
    suyun geri kazanımı, artakalan düşük nem ve enerji verimliliği
  • Güvenlik – Güvenli çalışma ve bakım için, baştan aşağı güvenlik göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.

Madencilik Filtrasyonu– Önde Gelen Sürdürülebilir Susuzlaştırma Yenilikleri

Metso Outotec eşsiz bir küresel hizmet portföyü ve uzmanlığı ile birlikte, konsantre ve atıklardaki en zorlu madencilik uygulamaları için kapsamlı, akıllı ve sürdürülebilir susuzlaştırma çözümleri sunar…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://madencilikturkiye.com/metso-outotecden-filtrasyon/

 

ETİ BAKIR, YENİ YATIRIMI İÇİN PROJE BAZLI DEVLET DESTEĞİ ALDI

 

Eti Bakır AŞ tarafından Samsun’da yapılacak olan katot bakır ve kimyasal gübre üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmî Gazete’de yayımlandı.

1 milyar 572 milyon TL sabit yatırım tutarı bulunan projeyle 20 tanesi nitelikli personel olmak üzere 300 kişiye istihdam sağlanması planlanırken tesiste yılda 15.000 ton katot bakır, 250.000 ton DAP gübresi üretilmesi hedefleniyor. Yatırımın başlangıç tarihi 1 Mart 2021 olarak verilirken projenin 4 yılda tamamlanması bekleniyor.

Karar kapsamında şirketin faydalanacağı destekler şunlardır: Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası KDV iadesi, vergi indirimi (Vergi indirim oranı: %100, yatırıma katkı oranı %80, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100), sigorta primi işveren hissesi desteği (Azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl), gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl), nitelikli personel desteği (Azami 20 milyon TL), enerji desteği (İşletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 75 milyon TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50’si), yatırım yeri tahsisi…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://madencilikturkiye.com/eti-bakir-yeni-yatirimi-icin-proje-bazli-devlet-destegi-aldi/

 

MAPEG’TEN YENİ İHALELER DUYURULDU

 

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 11 adet maden sahasının ara veya uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması şartı ile hukuki durumları sona eren 578 adet maden sahasının ise Maden Kanunu’nun 30’uncu maddesine göre ihaleye açılacağını duyurdu…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://madencilikturkiye.com/mapegten-yeni-ihaleler-duyuruldu/

 

SÃO PAULO-BRÜKSEL YERALTI SUYU BİLDİRGESİ

 

Uluslararası Hidrojeologlar Birliği’nin (IAH) iki uluslararası kongresinin olduğu 2021 yılında, Brezilya ve Belçika’daki IAH Ulusal Bölümleri ile birlikte IAH Yürütme Komitesi, Associação Brasileira de Águas Subterraneas (ABAS) ve Asociación Latinoamericana de Hidrología Subterránea para el Desarrollo (ALHSUD), sürdürülebilir yönetim ve farkındalık için yeraltı suyu sorunları ve çözümleri üzerine bir anket başlattı.

Dünyanın her yerinden yüzlerce hidrojeolog bu ankete katıldı.

Cevapların analizi ve düşündürücü öneriler, São Paulo-Brüksel Yeraltı Suyu Deklarasyonu’nun temelidir…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://iah.org/news/make-a-difference-in-groundwater