01.09.2021 Tarihli Duyuru ve Haberler

AFGANİSTAN’DAKİ DURUM ÇİN’E YARADI

 

İstikrarsızlığa saplanmış ve bitmek bilmeyen savaştan yıllardır muzdarip olan Afganistan’daki NATO güçlerinin varlığı, Çin’in projesinin önünde ülkenin kendi zorlu koşulları kadar engel teşkil ediyordu. Kuşak ve Yol Projesi, Çin’in küresel ekonomik sistemi bütünüyle domine edebilen üretim kapasitesini batıya taşımayı planladığı ulaşım ve altyapı yatırımlarını kapsıyor. Afganistan’ın coğrafi konumu da bu projedeki ulaşım ağlarının tam ortasında yer alıyor.

Hem projedeki yolları önemli oranda kısaltması hem de zengin yeraltı kaynaklarından istifade edilmesi açısından Afganistan’ın yönetimi, yükselen Çin için bugün geçmişte hiç olmadığı kadar önem arz ediyor. Ayrıca, böylesine zor bir coğrafya ve şartlarda ulaşım hatları döşeyip, madencilik yapabilecek finansal yeterlilik ve iş gücü de Çinli şirketlerde bulunuyor.

Çin yıllardır Afganistan’daki NATO varlığından rahatsızlık duysa da kendisine karşı olan grupların tehdidinin azaltılmasından menfaat elde ediyordu. Bugün ise ABD askerlerinin ülkeden çekilmesini olumlu karşılayan Pekin, Taliban’ın kontrolü ele almasının ardından “Afgan halkının tercihine saygılıyız” açıklaması yaparak yeni dönem için tavrını net şekilde ortaya koydu…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://www.milatgazetesi.com/haber/analiz-afganistandaki-durum-cine-yaradi-7785/

 

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA MÜRACAAT DOSYALARININ HAZIRLANMASINA İLİŞKİN ÇOK ÖNEMLİ DUYURUMUZ

 

Bozuk ve açıklık vasıftaki Devlet Ormanlarından gerçek kişiler veya şirketler adına yapılacak Özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya müracaat dosyaları, Odamıza kayıtlı serbest ormancılık büro ve şirketleri tarafından hazırlanacaktır.

 Müracaat dosyalarında bulunması gereken belgelerden meşçere haritası ilgili firma tarafından imzalı, isimli ve kaşeli olacaktır. Koordinat özet çizelgesi ise Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından imzalı isimli/kaşeli olacaktır. Oda kayıt belgesi ise online sistemimizde mevcut örneğe uygun olarak dosyayı hazırlayan firma adına alınacaktır.

Oda kayıt belgesi, e-devlet üzerinden müracaat sırasında ıslak imzasız olarak yüklenebileceği ancak dosyanın idareye tesliminde ise mutlaka ıslak imzalı olarak teslimi zorunludur.Her bir müracaat için sistemde mevcut örnekteki bilgileri taşıyan oda kayıt belgesi alınması zorunludur.

Özel ağaçlandırma tamimi gereği olarak müracaat aşamasında sahanın kime tahsis edileceği belli olamayacağından mesleki denetim ve vize ücreti (proje onay bedeli) bu aşamada alınmayacaktır. Bu bedeller saha tahsisi kimin adına yapılmış ise o kişi adına düzenlenecek projenin mesleki denetim ve vize ücreti (proje onay bedeli) yapılacak vize sırasında ödenecektir…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://ormuh.org.tr/post/ozel-agaclandirma-muracaat-dosyalarinin-hazirlanmasina-iliskin-cok-onemli-duyurumuz

 

MERMER VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE MESLEKİ YETERLİLİK UYGULAMALARI SEMİNERİ DÜZENLENDİ

 

TÜMMER ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZFAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 25-28 Ağustos 2021 tarihlerinde düzenlenen Marble İzmir Fair kapsamında Odamız tarafından 26 Ağustos 2021 Perşembe günü  “A Seminer Salonunda” Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Mesleki Yeterlilik Uygulamaları” konulu seminer gerçekleştirildi…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://www.maden.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=12977&tipi=&sube=0

 

MADENCİLİK TÜRKİYE DERGİSİ’NİN 97. SAYISI ÇIKTI

 

Madencilik Türkiye Dergisi’nin 97. sayısı çıktı. Bu sayımızda:

KAPAK KONUSU

  • Weir Minerals’den Sektöre Öncülük Eden Malzeme Tercihleri

TANITIM

  • Metso Outotec’den Filtrasyon
  • Mitto, Türkiye’de Ormancılık
  • Hexagon Madenler İçin Dijital Gerçeklik Çözümleri Sunuyor
  • Valmet, Baca Gazı Kükürtünün Giderilmesi İşlemi (FGD)
  • Sandvik, Üst Düzey Verimlilik ve Kullanıcı Konforu
  • Esri Türkiye, Saha Çalışmaları İçin ArcGIS Drone Çözümleri
  • Derrick, Stacksizer Teknolojisi ile Öğütme Kapasitesinin Artırılması ve Maliyetlerinin Azaltılması
  • thyssenkrupp Ankara Servis Merkezi Hizmetlerine Devam Ediyor
  • Jeoges Makina Yatırımlarına Devam Ediyor
  • DMT, Termal Kömürün Enerji Üretiminde Geleceği Var Mı?
  • Alfer, Maden Havalandırma ve Enerji Verimliliği

SÖYLEŞİ

  • Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan: “Teknoloji Kullanarak Daha Verimli Madenciliğe Yönelmemiz Gerekir”

DEĞERLENDİRME

  • Türkiye’de ve Dünyada Kömürün Güncel Görünümü- Halim Dermirkan
  • Kömür Gazlaştırmanın Türkiye Açısından Stratejik Önemi – Dr. Metin Aktan
  • Altıncı Yok Oluş’un Eşiğinde – A. Vedat Oygür

YAZI DİZİLERİ

  • Madencilik, Akademi ve Kadın – Zehra Deveci Aral
  • Nesnelerin İnternetine Hazırlık – Dr.M.Mustafa Kahraman

Ayrıca zengin yerli ve yabancı haber içeriği, maden fiyatları gibi çeşitli konular yer almaktadır.

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://madencilikturkiye.com/madencilik-turkiye-dergisinin-97-sayisi-cikti/

 

MODERNA AŞISININ OLUŞTURDUĞU ANTİKOR MİKTARI, BİONTECH’İN İKİ KATI

 

Bugüne dek sizlerle paylaştığımız koronavirüs aşı kıyaslama haberlerinde, daha çok Sinovac ve BioNTech özelinde hareket ediyorduk. Yapılan testler, BioNTech‘in Sinovac’tan daha güçlü bir koronavirüs aşısı olduğunu gözler önüne seriyordu. Ancak yapılan yeni bir araştırma, BioNTech’ten daha güçlü olan bir koronavirüs aşısı olduğunu açığa çıkardı.

Belçika’da hizmet vermekte olan Ziekenhuis Oost-Limburg Hastanesi bünyesinde çalışan bir grup bilim insanı, Moderna‘nın koronavirüs aşısı ile BioNTech’in koronavirüs aşısını oluşturduğu antikor miktarı açısından kıyasladı. 1.600 sağlık çalışanının aşı sonrası antikor miktarını ölçen araştırma, ikinci dozdan 6-8 hafta sonra Moderna’nın etkinliğinin daha yüksek olduğunu gözler önüne serdi…

 

 

BAĞLANTI LİNKİ

https://www.webtekno.com/moderna-asisinin-olusturdugu-antikor-biontech-iki-kati-h114275.html